De winnaars van de Baarnse Literatuurprijs worden bekend gemaakt op 31 augustus tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis. Traditiegetrouw mag de schrijver van het favoriete verhaal uit drie creaties van Baarnse kunstenaars een uniek werk uitkiezen.

Marieke Kranenburg, zelf kunstenares en docent bandweven, was dit jaar degene die een aantal kunstenaars bezocht en koos uit hun creaties. Zij heeft bewust gezocht naar kunstenaars die zich in verschillende disciplines hebben gespecialiseerd, om zo de winnaar de gelegenheid te geven om uit totaal verschillende werken een keuze te kunnen maken.

Patricia Lotens is keramist en fijnschilder met engelengeduld. In Gouda heeft ze de Nederlandse Keramiekopleiding gevolgd tot keramist. Daaraan voorafgaand volgde ze meerdere kunstopleidingen om zich te bekwamen in verschillende schildertechnieken. Deze komen nu mooi samen de door haar vervaardigde “scherven” van porselein. Patricia zoekt onder andere in de Baarnse bossen naar veertjes, vruchten, kastanjes, eikels etc. en probeert vervolgens de schoonheid van de natuur te vangen met penseel en kleurpotloden. Patricia heeft haar werk getiteld “Natuurvindsels” beschikbaar gesteld.

Anne-Marie Gunnink is kunsthistoricus, tekenaar en olieverfschilder. Ze creëert gedetailleerde portretten, die zij op verzoek met precisie en aandacht voor detail vervaardigt in potlood. Naast portretkunst legt ze zich toe op het creëren van stillevens waarin dieren, en dan met name vogels, centraal staan. In haar werk vangt ze de kwetsbaarheid en de vergankelijkheid van deze dieren met een bijna medische nauwkeurigheid. Uit haar creaties is gekozen voor een schilderij van een pauw.

Joop van Slooten begon in 1996 met schilderen, in eerste instantie figuratieve kunst. Na het volgen van een workshop in 2004 is hij overgestapt naar abstracte kunst. Hij is iemand die juist stevige kleuren wil laten spreken in gedurfde abstracten. Joop geeft geen titels aan zijn werk: het is de bedoeling dat iedereen zelf op ontdekking gaat en er een eigen interpretatie aan geeft. Van Joop is een driedimensionaal abstract werk geselecteerd.

“Natuurlijk ben ik heel erg benieuwd naar welk kunstwerk de winnaar van de Baarnse Literatuurprijs zal kiezen, en met welke reden. Dat is altijd een grote verrassing”, laat Marieke weten.