De prijsuitreiking op 31 augustus was weer een feestelijk gebeuren. Lees HIER het verslag.

Tijdens de bijeenkomst werd ook het algemene juryrapport voorgelezen, hieronder de tekst:

Het kiezen van een thema aan het begin van dit jaar was voor de jury het startsein voor de veertiende editie van de Baarnse Literatuurprijs. Uit een lijst met veertig door de juryleden voorgestelde thema’s koos men dit keer voor ‘Het gastenboek’.

De inzendtermijn liep van 19 maart t/m 14 april. In totaal werden er 116 verhalen ingestuurd.

Weliswaar iets minder dan voorgaande jaren, maar nog steeds een respectabel aantal inzendingen waarvan zeven uit België, één uit Luxemburg, Spanje, Frankrijk en Bonaire.

Met grote nieuwsgierigheid en enthousiasme boog de jury zich over de verhalen en werd daarbij verrast door de creativiteit van de schrijvers. Blijkbaar prikkelde het thema de schrijvers dusdanig om ‘Het gastenboek’ op verschillende manieren te interpreteren.

Talloze hotelgasten, dagjesmensen, bezoekers, feestgangers en passanten pakten de pen en vulden blanco bladzijden met avonturen, gedichten en verhalen. Maar de ene gast is de andere niet. Sommigen bleven een paar weken plakken, anderen hadden genoeg aan een bliksembezoek.

Bij een kijkje in ‘Het gastenboek’ wisselden spanning, humor, vreugde, verdriet, romantiek en mysterie elkaar in rap tempo af en kwamen goed bewaarde geheimen eindelijk boven tafel. Soms met alle gevolgen van dien. Het was dan ook bijzonder interessant om zo’n verscheidenheid aan verhalen te lezen, te herlezen en te beoordelen.

Helaas moest de jury bij de voorselectie vijf teksten diskwalificeren om reglementaire redenen. Uit de overgebleven 111 inzendingen selecteerde de jury een longlist van 35verhalen. Deze werden tijdens een eerste juryoverleg uitgebreid besproken.

Dit jaar liepen de meningen behoorlijk uiteen en dat leverde af en toe een kleine discussie op, want wat voor de één een goed verhaal is, is dat voor de ander soms niet. Kunst is dan om te kijken of je elkaar halverwege tegemoet kunt komen.

Het bleek geen gemakkelijke opgave om een keus te maken. Maar na zorgvuldig overleg kwam de jury tot een unaniem besluit en nomineerde twaalf unieke verhalen waarop tevens gestemd kon worden voor de Baarnsche Courant Publieksprijs.

Voor het kiezen van de drie prijswinnaars kwam de jury opnieuw bij elkaar. De twaalf overgebleven teksten werden voor de allerlaatste keer onder de loep genomen. Daarbij lette de jury niet alleen op de grote lijnen zoals themaverwerking, originaliteit en schrijfvaardigheid, maar ook op de kleine details: de komma’s, de punten en de vergeten woordjes. Uiteindelijk viel de keus op drie heel verschillende verhalen die de jury het meest wisten te raken en te verrassen.

Het is dan ook een groot genoegen om de drie prijswinnaars van de Baarnse Literatuurprijs 2024 vandaag bekend te mogen maken. U hoort ze zo meteen in willekeurige volgorde.

De jury bedankt alle inzenders voor hun deelname en feliciteert de winnaars van harte!