Wie wordt dit jaar de beste korte verhalenschrijver? De uitslag van de Baarnse Literatuurprijs, landelijke schrijfwedstrijd in korte verhalen, wordt bekend gemaakt op zaterdag 31 augustus als onderdeel van het jaarlijkse Cultureel Festival Baarn.

Het opgegeven uitdagende thema “Het gastenboek” leverde volop fantasierijke, mooie, spannende en ontroerende teksten op. De deskundige jury bestond dit jaar uit Karin van der Raad, Carolien Cramer, Piet Halma, Ghislaine van Drunen en voorzitter Gooitzen Zwanenburg. Zij hadden hun handen vol aan het lezen van alle 116 inzendingen van maximaal 850 woorden en wisten na stevig onderling beraad twaalf genomineerden en uiteindelijk drie winnaars te benoemen.

Volgens traditie publiceerde de Baarnsche Courant in de afgelopen weken de verkozen verhalen in de papieren editie en kon vervolgens iedereen via de website uit de twaalf teksten kiezen voor een favoriet. Soms is een verhaal de keuze van zowel jury als publiek, vaak ook niet, de uitslag is dus altijd een verrassing.

Prijsuitreiking met literatuur, muziek en kunst

Op zaterdag 31 augustus maakt wethouder Cultuur Mark Veldhuizen bekend wie de drie winnaars zijn van de Baarnse Literatuurprijs 2024 en welke schrijver de oorkonde voor de Baarnsche Courant Publieksprijs krijgt uitgereikt. Tijdens de bijeenkomst worden de juryrapporten en de verhalen van de prijswinnaars voorgelezen.

Als gastspreker is Thera Coppens uitgenodigd, Baarns ingezetene, vooral bekend van haar vele historische boeken die gebaseerd zijn op archiefonderzoek in binnen- en buitenland. Daarnaast schreef zij tal van publicaties, onder meer kinderboeken en kindermusicals, en geeft zij regelmatig lezingen. Haar voordracht zal de aanwezige (beginnende) auteurs zeker veel inspiratie geven.

Muziekschool Baarn verzorgt de muzikale omlijsting van de bijeenkomst. Docente Susanna Edixhoven met dwarsfluit en leerling Justus van de Vrugt, viool, spelen duetten van Mozart.

Een mooie traditie is dat de hoofdprijswinnaar een uniek kunstwerk mag kiezen uit een selectie die de organisatie heeft gemaakt bij drie Baarnse kunstenaars.

Dit jaar stellen Joop van Slooten, Patricia Lotens en Anne-Marie Gunnink hun creaties beschikbaar. Het is altijd weer bijzonder om te zien wat de uiteindelijke keuze van de winnaar is, en met welke reden.

Publiek welkom

De bijeenkomst vindt plaats in de Trouwzaal van het Baarnse Gemeentehuis en publiek is van harte welkom. De inloop (aan de Laanstraatkant) is van 10.45 tot 11.00 uur, daarna sluiten de deuren en vol is vol. De ceremonie eindigt omstreeks 12.15 uur.

Ondersteuning gevraagd

De Baarnse Literatuurprijs is een initiatief van Stichting Cultureel Festival Baarn; de organisatie en juryleden werken belangeloos. Wie de jaarlijkse verhalenwedstrijd een warm hart toedraagt en financieel of met een presentje voor de genomineerde schrijvers wil ondersteunen, kan contact opnemen via mail: baarnseliteratuurprijs@cultureelfestival.nl